"Barnediabetes skyldes trolig brus" - i følge dokumentar på NRK :(

Like sikkert som at januar fyller alle helsestudiokontoer med penger, kommer januar med sin faste feilinformasjon om diabetes. Nesten uten unntak velger media å omtale diagnosen diabetes uten å ta med at det finnes forskjellige typer og årsaker til at man får diabetes. Det virker ikke som om media bryr seg om å bruke 5 tastetrykk ekstra for å formidle korrekt og riktig informasjon. 

I media skyldes all diabetes livsstil, kosthold, fedme og diger dæsj med sukker. Slik har det alltid vært og slik ser det ut som det kommer til å fortsette å være. 

At ikke mannen i gata kan noe om diabetes er slettes ikke rart når media velger denne vinklingen så og si bestandig. Til og med vår egen helseminister (se her http://diaerikkeforpingler.blogg.no/1460121018_helseministeren_dela_.html ) gir blanke i å gi riktig og (livs)viktig informasjon. 

Det finnes i dag mange med type 2 som ikke har fått sin diagnose pga fedme, livsstil, kosthold og en dæsj med sukker. Diabetes type 2 er svært arvelig og kan også oppstå pga andre sykdommer, medisiner med mer. Men for all del, la alle med type 2 bli dømt av medias ønske om å gjøre en komplisert sykdom om til sin svært enkle "kosthold, livsstil, fedme og en dæsj med sukker" teori.

Selv har jeg en sønn med type 1 diabetes og har selv hatt diagnosen i 20 år. Vi er 28.000 i Norge med type 1 diabetes, en diabetes som ikke har noe med livsstil, fedme, kosthold og en dæsj med sukker å gjøre. Diabetes type 1 er en sykdom som er autoimmun, hvor cellene går til angrep på seg selv. Det er ikke en eneste kur som kan gjøre oss friske og det er ikke et eneste tiltak vi kan gjøre for å unngå å få diabetes type 1. Diabetes type 1 rammer alle aldre og det er i dag ingen som vet hvorfor. Det er en sykdom som er komplisert og en sykdom man enten dør av eller med. 

Om jeg skulle skrevet innlegg hver gang media glemmer å ta skille mellom typene diabetes eller gir feilaktige opplysninger hadde dette blitt en svært irriterende blogg. MEN noen ganger må man si i fra fordi det er så grove overtramp, og gjør kampen det er å ha diabetes ekstra vanskelig for barn og unge. Da får det heller være at jeg blir kalt sutrete eller hårsår for det dreier seg om barn som har mer enn nok med å håndtere en vanskelig diagnose om de (eller foreldrene for den sakens skyld) ikke i tillegg skal måtte bli beskyldt for sin egen sykdom, dag ut og dag inn uten at noen forsvarer de. 

På NRK2 i går sende de programmet "Verdens sunneste matfat" og jeg satte eplet i halsen over hvor mange ganger det går an å si feil i et program. 

Programmet blir presentert med disse ordene: "Britisk dokumentar. Hvilket land har det sunneste kostholdet i verden? Vi har rangert kostholdet i 50 land ved hjelp av kostholdseksperter og leger. Vi skal se hvordan livet er for de som har et godt kosthold, og hvilke konsekvenser et dårlig kosthold har"

....når ordene konsekvenser og dårlig kosthold står i samme setning så vet alle med diabetes at nå kommer det igjen, tttaaadddaaa Diabetes.....

Hvordan er det mulig at denne dokumentaren har blitt laget med hjelp av kostholdseksperter og leger når det ikke blir skilt mellom type 1 og type 2? Er du lege og kostholdsekspert så kan du forskjellen, du bør ihvertfall det, kan man ikke forskjellen vil pasientene til disse såkalte legene og ekspertene dø.  

Ja, ja tenkte jeg når den ene "spiser du feil mat, er overvektig og drukner i sukker påstanden" ble linket til diabetes gang på gang på gang. I mitt stille sinn tenkte jeg, får håpe noen kan forskjellen da, kanskje, det kan jo hende. Men så kom setningen som gjør at jeg skriver dette innlegget og ikke klarte å riste av meg frustrasjonen.

" Mexico er det landet med mest barnediabetes og de tror det kommer av at de drikker mye brus, og det er ikke vanskelig å se hvorfor" sier de...og filmer barna mens de er omringet av søtsaker " 

(programmet kan du se her : https://tv.nrk.no/serie/verdens-sunneste-matfat )

Så da lurer jeg på hvem som skal forsvare diabetes barna våre, de som har fått denne sykdommen som lyn i fra klar himmel, når en dokumentar laget i samarbeid med leger og kostholdseksperter sendt i beste sendetid på TV sier at om de ikke hadde drukket brus og spist usunt hadde de sluppet å få diabetes type 1 (barnediabetes)

Det er sikkert slik at det er type 2 diabetes NRK mener MEN det blir ikke nevnt ikke med et eneste ord, bortsett fra da de kom til USA der fikk de diabetes type 2 av feil kosthold og fedme. Det hadde jo vært fint om de hadde holdt feilen gjennom hele programmet synes jeg. Så kunne man gjort om programmet til en quiz "hvilken diabetes snakker de om nå quiz" ??

Håper det ikke blir for mange januar - livsstil - fedme - kosthold og en dæsj med sukker hendelser, det må da ta slutt en dag ihvertfall fra "ekspertenes" side. For uansett hvordan man vrir og vrenger på det er diabetes type 1 og type 2 så forskjellige at det bør nevnes. 

Dia er ikke for pingler - og en dag håper jeg at media klarer å frem at i dag er det ikke en eneste type 1 diabetiker som har fått diagnosen pga kosthold, livsstil og en dæsj med sukker! I dag er det ingen som med sikkerhet vet hvorfor noen er så uheldig å få type 1 diabetes. 

Har du lyst til å lese et av mine mest delte og leste innlegg om sist gang jeg ikke klarte å holde munn, og klikket litt i vinkel, kan du gjøre det her: http://diaerikkeforpingler.blogg.no/1470755846_diabetes_type_1_handl.html

 

Bildet er laget av Julie Narum på Raufoss Gård#helse #diabetes #media #nrk #verdenssunnestematfat #diaerikkeforpingler #barnediabetes #januar #dietter 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

Sissel Wahlberg

04.01.2017 kl.14:35

Så enig med deg Kathrine! Jeg har sendt link til denne bloggen din til alle stortingsrepresentanter som sitter i helse- og omsorg, 15 stk. tror jeg. Den er også sendt til Nye Metoder og til Elisabeth Couto v/ Folkehelseinstituttet som ha saken om FreeStyle Libre hos seg. Håper de tar seg tid til å lese og reflektere!

Kathrine

04.01.2017 kl.14:41

Sissel Wahlberg: Tusen takk :) for din evige kamp, jeg er så glad for den jobben du gjør. <3

Skriv en ny kommentar

Kathrine

Kathrine

47, Enebakk

147cm lav med diabetes type 1. Liten og søt for bestandig! Noen fordeler skal man ha. Jeg har hatt diabetes type 1 siden 1996, og har en sønn som har hatt diagnosen siden 2010. I denne bloggen håper jeg at jeg kan gi litt glede og humor rundt det å ha diabetes, og samtidig komme med tips, erfaringer og tanker.

Kategorier

Arkiv

hits